18 Temmuz 2014 Cuma
Sivilceli Ciltler İçin Bakım Önerileri
Sivilce ve akneler gençlik döneminin olmazsa olmazları, sonraki dönemlerin ise nazar boncuğudur. Akneye neden olan sebepler ortadan kaldırılmadığı sürece cilt üzerinde derinlemesine etkiler bırakmaktadır. Fakat bazı durumlarda da sivilcelerden tamamiyle kurtulmak mümkün olmayabilir. Özellikle gençlik dönemlerinde hormonların etkisiyle oluşan sivilceler ile yaşamayı öğrenmek gerekir. İşte bu makalemizde sivilceli yüzlerde yapılması gereken cilt bakım önerileriden bahsedeceğiz.
Akne tedavisinin çeşitli tiplerindeki ortak nokta; tetikleyici etkenlerden mümkün olduğunca uzak durmaktır. Bakteri oluşumunu engelleyen preparatlarla, (antiseptik jeller) ciltteki mikropların sayısı azaltılarak hem cilt yüzeyinde hem de boynuzsu tabakada bu mikropların çoğalmaları engellenir.
Tonikle gözenek temizliği yapılarak, tıkaç oluşmasına karşı önlem alınmış olur. Akneli ciltlerin haftalık bakımlarında; gözeneklerin içindeki materyali vakum etkisiyle temizleyen ve yağı kontrol altına alan "kil maske" kullanılır. Temiz cilde uygulanan kil maske, on beş dakika bekletildikten sonra yıkanır. Bu işlemin ardından cilt mutlaka toniklenmelidir. Arada bir, nem veren maskeler de tavsiye edilir. Nemlendiricilerinin de su bazlı olması şarttır
O halde akneye karşı neler yapmamız gerekir?
Akneli Cilt
Öncelikle ellerimizi yüzümüzden uzak tutmamız şart. Çünkü ellerimizde binlerce bakteri ve mikrop bulunur. Her dokunuşta yeni bir aknenin doğuşuna zemin hazırladığımızı asla unutmayalım!
Akne ilaçları kullanırken makyaj yapılamaz. Mecburiyet halinde ise ancak yarım saat sonra makyaj yapılır.
Düzenli temizleme ve uygun bakım işleminden sonra, cildin yapısında da iyileşme sağlanır. Yapılacaksa peeling işlemini kişi evde kendi başına yapmamalıdır. Aksi takdirde mikrop diğer yerlere de bulaşarak büyük problemlere yol açar. işinin ehli bir uzmana haftada bir cilt bakımına gitmekte büyük fayda sağlar. Kapalı komedonlar açılarak, sivilce oluşacak ortam engellenmiş olur. Tıkalı olan lavabonun açılması gibi.
Genç erkekler ise; traş olurken jilet yerine elektrikli traş makinesini tercih etmelidir. Traş sonrası, alkollü losyon yerine su bazlı nemlendirici sürülmelidir.
Akneli cildin sık sık fırçalanması gerekmez. Sivilceler geçtikten sonra nazikçe fırçalanabilir.
Uzman doktor tedavisinde, antibiyogram yaparak antibiyotik verilmelidir.
Kriyoterapi, glikolik asit peeling, lazer, foto cihazları, mezoterapi de aknenin tedavi türlerindendir.
Son yıllarda "photo rejuvenation" adı verilen yöntemle cildin alt katmanına gönderilen sarı ışık, epidermisin hemen altını etkiler. Bu uyarı hem kolajen dokusunu artırır, hem de sivilceyi oluşturan mikroplara kafşı savunma sistemini harekete geçirir.
Günümüzde sıkça kullanılan "glikolik asit'le tedavide gözenekler o kadar rahatlar ki, bu peelınge yaz ayı sona erdikten sonra başlanır. Hafif peeling etkisiyle, cildin en üst tabakasındaki birbirine sıkıca bağlanan hücreler ayrılarak, tıkanmış gözenekler aralanır. Böylece içeride sıkışan sebum salgısı serbest kalarak tahriş hafifler.
Yazın, cilt çok fazla güneşe maruz kalmamalıdır. Güneş karşısında kolon ciltlerde, anormal veya bozuk hücre gelişerek, ölü hücrelerin atılmasını yavaşlatır. Bu da akneli ciltlerde istenmeyen bir durumdur.
Aknenin oluşumunda önemli role sahip olan stresi yenme tekniklerini uygulamakta da fayda vardır.
Saçlar yüzden uzak tutulmalı. Çünkü saçlardaki kir de akne oluşumunu etkiler ilk iyileşme belirtileriyle birlikte tedaviyi kesmek gibi bir yanılgıya asla düşmeyin. Tedaviyi aralıksız sürdürün.
Çok fazla yağlı kremlerden uzak durulmalı. Çünkü bu kremler yüksek yağ oranları nedeniyle cildin üstünde izolasyon tabakası oluşturarak damarların genişlemesine neden olurlar. Tabii bu da istenmeyen bir durumdur.
Özetlersek; aşırı sıcak ve soğuk ortamlardan kaçınmak, alkol olmamak, aşırı güneşlenmemeye dikkat etmek, deriyi tahriş edici etkenlerden mümkün olduğunca uzak durarak bu durumu oluşturacak faktörleri ortadan kaldırmak, yumuşak temizleyici mamullerle cildi temizlemek ve nemlendirici kremlerle cildi dış etkenlere karşı korumak, akne rozase için alınacak tedbirlerdir. Uygulayacağınız bu önerilerin bazıları hem akne oluşmasını engellemekte, hemde var olan aknelerin sayısının azaltılmasında / tedavisinde oldukça fayda sağlamaktadır. Sağlıcakla kalın...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder