8 Mayıs 2014 Perşembe

Hangi yaşta nasıl cilt bakımı yapılmalı?

ciltbakimi
Kadınlar için her yaşta cilt bakımı çok önemlidir. En önemli vitrinimiz olan cildimize ne kadar iyi bakarsak, o da bizi ödüllendirir; her yaşın güzelliğini ayrı yaşarız. Yaşa göre cilt bakımı, bu işin sırrıdır. Çünkü cilt değişkendir, her yaşta ayrı bakıma ihtiyaç duyar.

Cildimizi hırpalayan pek çok faktör vardır. Uykusuzluk, hava kirliliği ve stres bunların başlıcaları. Eğer cildimize iyi bakmıyorsak, cildimizin kuruması, kırışması ve erken yaşlanması kaçınılmaz olur. Bu nedenle 20 yaşından itibaren cilt bakımına başlamalıyız.

20’li yaşlar

Bu yaşlarda cilt dayanıklı ve gergindir. Yüzün belli bölgelerinde sivilcelere rastlanabilir. Yağ salgıları ve hormonlar tam düzene girmediği için bu tür problemler görülebilir. Kolajen üretimi yoğundur, cilt kendini sürekli yeniler. Ölü hücreler ayda bir kez dökülür. O yüzden cilt hep tazedir. Temizlik ve nemlendirme bu yaşlardaki gençler için anahtar kelimelerdir.

- Cildi tahriş etmeyen temizleyiciler kullanmak gerekir. Sabunsuz ürünler iyidir, özellikle eczanelerde satılan dermakozmetikler bu yaş grubu için ideal ürünlerdir.

- Cildi sabah ve akşam güzelce temizledikten sonra mutlaka alkolsüz bir tonik kullanılmalıdır. Tonik, gözenekleri sıkılaştırır, cildin PH dengesini düzenler.

- Tonikten sonra nemlendirici sürülmelidir. Yağsız ve su bazlı nemlendiriciler 20’li yaşlar için uzmanların önerdiği nemlendiricilerdir.

- 25 yaşından sonra göz çevresinde belirmeye başlayan ince çizgilerin silikleşmesi ve derinleşmemesi için bir göz çevresi kremi kullanılmalıdır. Göz çevresi kremi alırken, yaşınıza uygun olup olmadığını satış danışmanına/uzmana mutlaka sorun. Bu yaşta kullanacağınız göz çevresi ürünü ağır olmamalıdır. Canlandırıcı etki taşıması yeterlidir.

30'lu yaşlar
Otuzlu yaşlarda ilk kırışıklıklar ortaya çıkar. Ölü hücreler, dökülme yeteneklerini kaybeder ve derinin kalınlaşmasına neden olurlar. Bu yüzden, cilt yüzeyi artık çok pürüzsüz değildir. Kolajen eskisi kadar fazla üretilmez. Bu yaşlarda cilt, ilk zayıflık belirtilerini göstermeye başladığından zararlı UV ışınları cildin orta tabakasına kolaylıkla geçebilir.

- 20'li yaşlarda başladığınız temel bakıma devam edin. Buna ek olarak, göz çevresi kırışıklıklarına karşı daha etkili önlem alma zamanı. “İlk kırışıklıklara” karşı etkili bir ürün alın.

- Günlük nemlendiriciniz güneş koruma faktörü içersin. Günlük hayatta dahi bu kremi sürmeden sokağa çıkmayın. Kremi, yüze sürerken boyun ve dekolte bölgenizi de unutmayın.

- Gündüz kremi dışında haftalık bir maske uygulamaya da başlayabilirsiniz. Besleyici ve nemlendirici bir maske olabilir.

- Meyve asiti içeren, cildinizi onaran bir gece kremi kullanmanın da zamanı geldi. Çünkü meyve asidi (AHA) içeren antiaging ürünlerinin cilde yararları bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Bu ürünler cildin rengini açıyor. Meyve asitleri, hyalüronik asit salgılanmasını artırıyor. Su tutucu özelliğe sahip olan hyalüronik asit de cilde nem kazandırıyor. Nem kazanan cilt, kurumaya ve erken yaşlanmaya karşı direnç kazanıyor.

40'lı yaşlar
Bu yaşlar biraz moral bozucu… Çünkü cildimizde belirgin değişiklikler olmaya başlar. Cildin kolajen üretimi giderek azalır. Cilt mat ve solgun bir görünüm alır. Bunun nedeni, hücre değişiminin yavaşlamasıdır. Vücutta olduğu gibi, yüzdeki kaslarda da çökmeler görülmeye başlanır.

- 40’lı yaşlara geldiğinizde meyve asitli veya retinollü kremleri tercih etmelisiniz. Retinol yeni bir şey değil, A vitaminin özü Retinol. Bu kremlerin cildi gençleştirici etkiye sahip olduğu bilimsel olarak kanıtlandı. A vitamini, ciltteki kolajen salgısını artırıyor, derinin gerginliğini sağlıyor. Soyucu özelliği var, bu sayede yıpranmış cildin altından taze bir derinin gelmesini sağlıyor. Güneş lekelerinin hafiflemesine yardımcı oluyor.

- Gündüzleri de göz çevresi için koruma faktörlü göz kremleri kullanın.

- Azalan kolajen üretimini desteklemek amacıyla peptitli ürünlere bu yaşlarda başlayabilirsiniz. Peptit içeren kremler, aminoasitlerin bir araya gelmesinden oluşuyor. Sinirden kasa uyarının gitmesini durduruyor. Kas kasılamadığı için kırışıklık da olmuyor. Peptit içeren kremlerin, iki kaş arası kırışıklıklarda, kaz ayaklarında, göz çevresinde ve alında kullanılması uzmanlar tarafından öneriliyor.

- Yüzünüze uyguladığınız bakımı mutlaka boynunuza da uygulayın. Ancak yüzünüze yukarı doğru, boynunuza ise aşağı doğru hareketlerle kreminizi sürün.

50'li yaşlar
Yaşın ilerlemesiyle birlikte, ciltteki yaşlılık belirtileri iyice ortaya çıkar. Lekeler ve sarkmalar belirginleşir. Cilt rengi bozulur, deri kalınlaşır. 50’li yaşlarda cilt fazlasıyla nem gereksinimi içindedir. Nemsizliği giderici yoğun ürünlere ihtiyaç duyar.

- Tercih edeceğiniz ürünler, içerik açısından daha konsantre, hücre yenilenmesini destekleyen ve kırışıklıkları hedefleyen türden olmalıdır. Özellikle peptit ve DMAE içeren ürünler tercih etmelisiniz. DMAE; cilt için çok güçlü bir antioksidan desteğidir, hücre zarını stabilize eder.

- 50’li yaşlarda cilt lekeleri, çiller ve benlere dikkat etmek gerekir. Yüzünüzde beliren lekeler için renk açıcı kozmetik ürünlerinden faydalanabilirsiniz. Lekelerin çoğalmasını önlemek için ise yaz-kış sokağa çıkarken yüksek koruyuculu bir güneş kremi kullanmalısınız. Ayrıca bu kremi ellerinize de sürün. El derisi en çok lekelenen bölgelerin başında gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder