3 Şubat 2014 Pazartesi

Güzelleşmek Uğruna Yapılan Yanlışlar

Estetik-ve-Güzellik
Kusursuz ve bakımlı e! ve ayaklar, kadın zarafetinin göstergesidir. Peki ya el ve ayakların güzelli­ği sağlıktan önemli mi? Uzmanlar, el ve ayak hijyenine dik­kat edilerek dolaşım bozukluğu, mantar ve eklem hastalıkla­rı gibi birçok hastalığın oluşumunu engellemenin mümkün olduğunu bildirdi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi Ana Bilim Dalı’ndan Ortopedist Dr. Cemal Kazımoğlu, IHA mu­habirine yaptığı açıklamada, el ve ayakların insanların dış ortamla sürekli ilişki kurmasını sağlayan vücudun çok önemli parçaları olduğunu vurgulayarak, “Tüm vücut kemikleri­mizin sağlıklı olması için her şeyden önce kemik metaboliz­ması için gerekli beslenme şekline özen gösterilmeli ve el-ayak hijyenine dikkat edilmelidir.” dedi.

Vücudun tüm yükünü taşıyan ayaklara özel bakım uygula­mak gerektiğine dikkat çeken Kazımoğlu, bunun özellikle şe­ker hastaları için hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Ayak­kabı seçerken ayak anatomisini zorlamayacak rahat ayakka­bılar tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Ortopedist Dr. Ka­zımoğlu, “Ayak hijyenine yine çok dikkat edilmelidir. Tırnak kesimi düzgün yapılmalıdır. Ayak cildi, mantar ve diğer birçok deri hastalıklarına yatkın cilttir. Temiz tutulması çok önemlidir. Ayağı terleten çorap ve ayakkabıları kullanmaktan kaçınarak mantarı engelleyebiliriz. Dolaşımı rahatlatmak için ara sıra ba­cak elevasyonu yani bacaklarımızı yukarı kaldırarak yapaca­ğımız egzersizler de faydalıdır.” diye konuştu.

Manikür ve pediküre dikkat
Kazımoğlu, uygunsuz ortamlarda yapılan manikür ve pedikür­den doğabilecek rahatsızlıklara karşı da şu uyanlarda bulundu:

“Uygunsuz ortamlarda yapılan manikür ve pedikürden sonra, en sık olarak tırnak yatağı enfeksiyonu görülür. Yeter­li sterilizasyonun sağlanmadığı aletlerin kullanımı, enfeksi­yon için zemin hazırlar. Yanlış tırnak kesimine bağlı olarak tırnak batması da gelişebilir. Kısacası, güzelleşmek uğruna sağlığımızdan olmamak için dikkat edilmeli.”
Ayak sağlığı için her şeyden önce sıkı olmayan, rahat ve alçak topuklu ayakkabıların tercih edilmesini isteyen Dr. Ka­zımoğlu, “Ayakkabının tabanı yumuşak olmalı. Ayak numa­rasına uygun ayakkabı giyilmeli. Kemik şeklini, çok dar ya da çok geniş ayakkabıların bozacağı unutulmamalı. Ayağı terletebilen spor ayakkabılar çok uzun süre kullanılmamalı. Hijyen açısından da başkalarının ayakkabıları kesinlikle giyilmemeli.” dedi.

Ort. Dr. Cemal Kazımoğlu, yüksek topuklu ayakkabıların, ayağa binen yük dağılımını değiştirdiğini kaydederek, “De­ğişen yük dağılımı, ayağın özellikle birinci parmağında yani başparmağında olmak üzere belli yerlerinde aşırı zorlama­lara ve deformiterlerin oluşmasına sebep olur. Bunun sonu­cunda ise ameliyat gerektiren çeşitli rahatsızlıklar ortaya çı­kabilir.” diye konuştu.

Ort. Dr. Cemal Kazımoğlu, yaşlanmayla birlikte el ve ayak­larda karşılaşılan problemlerle ilgili olarak da şunları söyledi:
“Yaşlanma ile beraber ei ve ayaklarda karşılaşılan en sık problem, halk arasında kireçlenme olarak bilinen eklem deje­nerasyonudur. Kemik kalitesinin azalmasına bağlı ortaya çıkan bir çok deformite, yaşlılarda sık karşılaşılan durumlardır. Bun­ların temelinde ise vücudun genel sağlığı ile ilgili farklı prob­lemler yatmaktadır. Yine de özenli bakım ve doğru ayakkabı seçimi ile bu tür dejenerasyonların bir kısmı önlenebilir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder