14 Kasım 2014 Cuma
Bu diyet meme kanserinden koruyor
Yüksek yağlı birçok yiyecek, obeziteden kalp hastalıklarına ve hatta bazı kanser türlerine kadar çeşitli sağlık sorunlarına neden oluyor.
Kadınlar için düzenli beslenmek ve diyet yapmak çoğunlukla erkeklerden daha önemli. Bunun nedenlerinden bazıları zayıf olmak, ince görünmek ve kendini zinde hissetmek olabilir. Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak, “Özellikle sağlıklı olmak için, isteyerek kilo verebiliriz, ama bazen de elimizde olmayan nedenlerden ötürü kilo vermek zorunda kalabiliriz” şeklinde açıkladı.
Yüksek yağlı birçok diyet, obeziteden kalp hastalıklarına ve hatta bazı kanser türlerine kadar çeşitli sağlık sorunlarına neden olur.
Disiplin şart
“Daha sağlıklı besleneceğim”, “Diyet yapacağım”, “Şekeri, hamuru azaltacağım”… Bunlar arzu, amaç, hedef veya istek olabilir. Ancak bazen çok basit bir istek bile gözümüzde dağ gibi büyüyebilir, bir türlü başlayamayız. Bu şekilde başladığımız hedeflerimizden de çoğunlukla kısa bir süre sonra vazgeçeriz. Ne üzücüdür ki, başarısızlığımızın faturasını ya kendimize çıkartır; “İradem güçlü değil, yapamıyorum” deriz. Ya da faturanın adresi ‘sağlıklı beslenme’ olur: “Çok zor. Benim yapabileceğim bir şey değil” deriz.
Yağı kısıtlamanın faydaları
Bu diyetlerin mantığı, yağın karbonhidrat veya proteinden daha fazla kalori içermesi, diyetimizde yağı kısıtlamanın, kilo vermenin çok basit bir yolu olmasıdır. Margarin, tereyağı, mayonez, salata sosu gibi eklenen her tür yağ azaltılır veya diyetten kaldırılır. Kızartılmış yiyecekler, ara öğünlerde tüketilen çerezler, abur cuburlar, peynirler ve kırmızı et gibi fazla yağlı besinler daha az yağlı yiyeceklerle değiştirilmeli veya daha küçük porsiyonlar tüketilmelidir.
Amerikan Diyetisyenler Birliği dergisinin 2009 Nisan sayısında yayımlanan bir makale, kadınların diyet programında yağ oranının düşürülmesi ve meme kanserinin erken safhalarında olanlarda nüksetmesi ilişkisi üzerinde yapılan çalışmadan söz ediliyor. Bu çalışma, düşük yağlı diyet programının kavramı, içeriği ve uygulaması ile ilgili ayrıntılar veriyor. Makaleye göre, bir yıllık uygulamanın ardından meme kanseri olan kişilerin beslenmeprogramlarında yağ oranının azaldığı ve çalışma boyunca da bu oranın az tüketildiği görüldü.
Beş yıllık uygulama boyunca yağ tüketim oranının daha azaldığı saptandı. Ayrıca kadınların kilolarının daha düşük seviyelerde kalmasını sağlamakla beraber, daha sağlıklı profil çizerek, kanser hastalığının nüksetmediği belirlendi. Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü (National Cancer Institute- NCI) tarafından yayımlanan çeşitli makalelerde de, düşük yağlı diyetlerin meme kanserinin tekrarlanması şansını azalttığı belirtiliyor. Gerçek böyleyken, ‘düşük yağlı’ beslenme üzerinde biraz daha durmak faydalı olacaktır.
Çok arzu etseniz dahi bir davranış değişikliğini başaramadığınız zaman sormanız gereken sorular var:
– Ben bunu sadece istiyor muyum, yoksa bir amacım var mı?
– Amacım, önüme çıkacak tüm zorlukları, engelleri aşmama yetecek kadar güçlü mü?
– Bu yolculukta çabalamam gerektiğini biliyor muyum?
– Amacıma ulaştıracak hedefleri belirledim mi? (bilgilenmek, uzmana gitmek, yaşam tarzımda yapmam gereken değişiklikleri tespit etmek vs)
– Hedeflerime irade ile değil, özdisiplinle (istemediğim, ama yapmam gerekenleri yaparak) ulaşacağımı biliyor muyum?
– Özdisiplini kazanmak mümkün mü? Mümkünse, nasıl kazanabilirim?
– Özdisiplin geçici mi, kalıcı mı?
– Özdisiplini sağlamak için motivasyon ne kadar önemlidir?
– Bu motivasyonu sağlayan nedir? Amaçla ne kadar ilgisi vardır?
Birçok kişinin inandığının tersine, diyet veya kilo kaybı iradeye bağlı değil. İrade sizi gitmek istediğiniz yere kadar götüremez. Çünkü iradeli olmak, uzun sürebilen bir davranış değildir. Kısa sürer ve aslında sadece ‘özdisiplin’in öncülüğünü yapar. Özdisiplin ve istikrardır sizi hedeflerinize ve oradan da amacınıza ulaştıracak olan.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder