18 Ocak 2017 Çarşamba

Paraguay Çayı Faydaları



Paraguay Çayı kullanım alanları ve faydaları sebebiyle son yıllarda ünlüler tarafından sıklıkla tüketilmesi ile ülkemizde de popüler olmaya başlamıştır. Paraguay Çayı faydaları saymakla bitmez. Paraguay çayının yararları çok olduğu için hem tüketimi hem de satışı artmıştır. Mate çayı ülkemizde de pekçok yerde uygun fiyatı ile tüketilebilmektedir. Peki nedir bu Paraguay Çayı?

Aslında Mate olarak bilinen bir bitkinin yaprakları kullanılarak yapılan bir çaydır. Paraguay çayı yaprağı ayrıca yerba mate, Paraguay Tea, Brezilian tea, South American Holly olarakta bilinmektedir. Paraguay Çayı bitkisi iklim olarak orta tropik iklimi sever ve bu bölgelerde yetişir. Dolayısıyla yüksek sıcaklık ve yaklaşık olarak yıllık 1300mm den fazla yağış alan yerlerde yetişir. Mate çayı bazı ülkelerde ülkemizde siyah çay tüketimi gibi oldukça yaygın olarak sevilir ve tüketilir. Özellikle Paraguay, Arjantin, Brezilya ve Uruguayda çok fazla tüketilir. Paraguay çayı bu anlamda Güney Amerikanın milli çayı diyebiliriz. Bu kıtaya ayak basan avrupalılar bu bitkiyi yerlilerin yeşil altını olarak adlandırmışlardır. Paraguay Çayı çok fazla faydası olan, hem zayıflama hem enerji sağlaması hem de kansere karşı etkisi ile öne çıkan bir bitkidir.

Paraguay Çayının Faydaları

Paraguay çayının yaprakları yemeklerde kullanıldığında son derece doğal bir besin olmaktadır.
Mate çayı uyarıcı, kafein ve tanen içermektedir. Tadı ise normal çaydan daha az buruk bir tadı vardır.
Gelişme bozukluklarının giderilemsinde kullanılır.
Kanı temizler, kalbi rahatlatır ve saçları kuvvetlendirir.
Zihin açıcı etkisi vardır.
Yorguluğun giderilmesinde çok etkilidir.
İştahın dizginlenmesinde çok faydalıdır. Bu sebeple kilo vermede kullanılır ve zayıflamaya yardımcı olur.
Strese karşı etkilidir. Stresi azaltır.
Midedeki yaralara ve iltihaplara karşı kullanılır.
Uykusuzluk sorununuz varsa faydası ardır.

Demlenme ve İçim

Urugay Çayı için demlik olarak kurutulmuş su kabağı, bölgede yetişen sert kabuklu meyvaların kurutulmuş kabukları, gümüş, cam veya uygun metal kaplar kullanılır.
Bu kaplara ‘mate’ adı verilmektedir.
Demlemeden önce kap ~ 65oC lik bir suyla çalkalanıp ısıtılır.
Yerba mate yani Uruguay çay yaprakları kaba konur.
Çay üzerine kaynar vaziyette olmayan sıcak su dökülür.
Çay içilmeden önce bir iki dakika demlemeye bırakılır.
Çay içimi bombilla denilen çubuklarla olur.
Çubuklar yaprakların ağza girmesine engel olur.
Hazırlanan deme konulmadan önce bombilla 85oC civarında sıcak su ile çalkalanması gerekmektedir.
Genellikle sade olarak içilmekle beraber, isteğe göre süt, şeker veya limon ile farklı bir lezzet katılarak içilebilinir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kozmikbakim Web Dizini