30 Ocak 2017 Pazartesi

Kış depresyonundan kurtulmanın yolları


"Mevsimlerin bireylerin hayatındaki önemi yadsınamayacak kadar çoktur. Güneşli ve ılıman havalar bireylere pozitif enerji verirken, sert iklim koşulları ile bireyler depresif bir ruh haline bürünebiliyorlar. Bu şartlara bir de kronik stres gibi faktörler eklendiğinde kış depresyonu kaçınılmaz oluyor” diyen Dr. Mehmet Yavuz, bu buhran halinin neden yaşandığı ve aşılabilmesi için neler yapılması gerektiğine dair açıklamada bulunuyor.

Kendinizi sürekli yorgun mu hissediyorsunuz


Birçok ülkede bu konuyla ilgili araştırmalar yapılmıştır. Yapılan çalışmaların bize gösterdiği, bireylerin soğuk havalarda daha içine kapanık bir ruh haline bürünerek kendilerini daha depresif hissettikleri yönündedir. Bu dönemlerde uyku düzenlerinde büyük değişimler yaşayan bireyler; sık sık "yorgun hissetsem de uyuyamıyorum”, "sabahları uyanmakta güçlük çekiyorum”, "bitmek bilmeyen bir yoğunluğum var”, "kendimi iyi hissetmiyorum” ,"içimden hiçbir şey yapmak gelmiyor” gibi şikayetlerde bulunuyorlar.

Konuya bilimsel yönü ile bakıldığında güneş ışığının yetersizliği hormonal dengeyi değiştirebiliyor ve hatta bu durum bireyleri fizyolojik açıdan şikayetlerde bulunmaya yöneltiyor. Serotonin adı verilen mutluluk hormonu, azalan güneş ışığına bağlı olarak azalırken melatonin denilen uyku hormonu artmaktadır. Kış döneminde şikayet ettiğimiz fizyolojik yorgunlukların temelinde bu durum vardır.

Kronik stres ve kış depresyonu


Kış depresyonunda en etkili faktörlerden biri de yaşanan stres duygusudur. Yaşanılan sert iklim şartları ve yoğun mesai saatlerinin etkisiyle kişiler kendilerini buhran hali içinde bulabiliyor. Kendilerini sürekli yorgun ve depresif hisseden bireyler, tatil günlerine oldukça uzakta olan bireyler, kendilerini çoğu zaman kapana kısılmış gibi hissedebilir. Zorlu yaşam şartları sonucunda ortaya çıkan stres, bireylerin sıkılgan, korkmuş ve gergin bir ruh hali içinde olmasıdır. Çoğu zaman kararsızlık anlarında ortaya çıkan bu duyguyla kişiler ne yapacaklarını netleştiremez hale gelir. Bu yüzden dikkatleri kolayca dağılan kişiler, zamanla yaşadıkları problemleri çözme konusunda yetersiz hissetmeye başlar. Bu sürecin sonucunda stres nedeniyle beyin aktiviteleri yavaşlayan insan, hayattan keyif alamaz hale gelir, kendini özgüvensiz hisseder. Problem çözme konusunda kendini yetersiz hisseden birey, daha çok içe kapanık hale gelir ve bu durum pek çok hastalığı da beraberinde getirebilir. Bu dönem uzadığı takdirde, pek çok hastalıkla karşılaşmaya başlarız. En somut haliyle kronik ağrı ve yorgunluk, alerjik hastalıklar, mikrobik hastalıklar, panik ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar, kronik strese bağlı olarak görülebilir.

Ne yapmalı


- En önemlisi kişiler hayatlarını olumsuz yönde etkileyen, strese neden olan durumlardan kaçınarak olumlu hissetmeyi denemelidir.

- Kışın soğuk havaların etkisi ile kişiler çoğu zaman sosyal ortamlardan uzaklaşmaktadır. Fakat vücuda gerekli olan enerjinin kazanılabilmesi için doğal güneş ışığı almak çok önemli. Bu yüzden özellikle güneşli havalarda gerekli D vitamini alımına özen gösterilmelidir. D vitaminin almak için bir diğer önemli şey ise meyve, sebze tüketimini artırmak ve haftada en az 2 kez balık yemektir.

- Sporun vücuttaki serotonini artırdığı yadsınamaz bir gerçektir. Aynı zamanda uyku düzenini de sağlayan spor sayesinde kış aylarını daha zinde geçirebilirsiniz.

- Biyolojik saatin dışına çıkmamaya özen gösterin. Her gün olabildiğince aynı saatlerde uyuyup uyanmaya dikkat ederek uyku düzeninizi koruyun.

Soğuyan havalar, bireyleri sürekli uykulu hissettirerek, enerjilerini düşürebilir. Bu şekilde hisseden kişiler, sosyal ortamlarından uzaklaşarak zamanla daha depresif olabilir. Fakat bu sonu gelmeyen döngüyü kırmak için kış mevsiminden korkulmamalıdır. Kışın yapılabilecek aktivitelerle de kendimizi daha iyi hissetmek mümkün!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder