26 Kasım 2016 Cumartesi

Pembe estetik nedir, uygulanan tedavi yöntemleri nelerdir?

pembe-estetik
Estetik ve güzel bir gülümseme dişler ile uyumlu sağlıklı diş etleri ile sağlanabilir. Sağlıklı diş etleri de açık pembe renktedir ve dişleri veya protezleri sıkıca saran pürtüklü bir yapıya sahiptir” diyen Hospitadent Diş Hastanesi Periodontoloji Uzm. Dr. Ece Toptaş, "Doğal dişler veya protezler ile diş etleri arasındaki uyuma pembe estetik denilmektedir. Pembe estetiğin sağlanabilmesi için öncelikle diş etlerinin sağlıklı olması gereklidir” şeklinde konuştu.

Dişlerle dişleri sarmalayan diş etleri arasındaki uygun geçiş bazı durumlarda diş eti büyümeleri, diş eti çekilmeleri ya da düzensiz diş etleri nedeni ile bozulmakta ve bu durum da pembe estetiği olumsuz yönde etkilemektedir. Bu estetiğin tekrar sağlanabilmesi için büyümüş diş etlerinin diş formuna uygun olarak düzeltilmesi veya çekilmiş diş etlerinin tekrar diş çevresinde şekillendirilmesini sağlayacak müdahalelere ihtiyaç duyulmaktadır.

Diş eti estetiğinin (Pembe estetik) tedavi yöntemleri


Pembe estetiğin sağlanması için büyümüş veya çekilmiş diş eti problemlerine göre farklı tedavi seçenekleri uygulanmakta olduğunu ifade eden Periodontoloji Uzm. Dr. Ece Toptaş, tedavi yöntemlerini şu şekilde sıraladı:

"Diş etlerinde düzensizlik veya büyümeler mevcutsa "rezektif” yani diş etinin kesilip uzaklaştırılmasına yönelik işlemler uygulanır. Bu işlemler gingivektomi (diş etinin kesilmesi) ve gingivoplasti (diş etinin düzeltilmesi) işlemleridir. Bazen daha ileri durumlarda diş çevresindeki kemiğin de diş etleriyle birlikte şekillendirilmesi ihtiyacı doğar, bu durumda ise flep dediğimiz diş eti operasyonunun uygulanması gerekir. Diş eti çekilmesi nedeniyle oluşan pembe estetik problemleri ise "rejenerasyon” (yeni doku oluşumu ve tamir) işlemleri ile giderilebilir. Diş eti çekilmelerini kapatmak ve açık kök yüzeyinin üzerinde yeni diş eti oluşturmak için bağ dokusu veya diş eti grefti uygulamaları yapılarak pembe estetiği sağlamak mümkün olabilmektedir.”

Kapsamlı bir muayene şart


Uzm. Dr. Toptaş sözlerine şöyle devam etti: "Pembe estetik işlemlerine karar verebilmek ve hastalarımızın hangi işlem için daha uygun olduğunu saptamak için mutlaka diş eti hastalıkları uzmanının (Periodontoloji Uzmanı) kapsamlı bir muayenesine ihtiyaç vardır. Bir uzman tarafından iyi bir şekilde yapılan uygulamalarla estetiğin tekrar kazanılmasının yanı sıra diş çevresindeki diş etinin doğal formunu kazanması sağlanmaktadır ve bu durum, ilerleyen dönemlerde diş ve diş etlerinin daha uzun süre sağlıklı kalmasına olanak sağlamaktadır.”

Dakikalar içinde tedavi


Tedavi süresinin yaklaşık 30 dakika ila 1 saat arasında sürdüğünü ifade eden Dt. Toptaş, ”Bazen oldukça basit dokunuşlar ile dakikalar içinde pembe estetiği tekrar geri kazanmak mümkün olabilmektedir. Diş eti iyi bir bakımla çok kolay iyileşen bir dokudur ve yapılan işleme göre 10-21 gün arasında tamamen iyileşmektedir” ifadelerini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder