22 Mart 2015 Pazar

Bebeğin bakımında nelere dikkat etmeli

kansizlik_çocuk
Yeni doğan bebeğin doğması ile onun temizliğinin ve bakımının nasıl yapılacağına dair anne babalarda birtakım kaygılar ortaya çıkabilir. Bu kaygılar ilk bebeklerine sahip olan genç anne babalarda daha çoktur.
Daha tecrübeli olan aile büyüklerinin varlığı, bu genç anne babalar için büyük destek sağlar. Göbek bakımı, cilt bakımı, saçlarının, tırnaklarının, ellerinin temizliği oldukça önemlidir.


Tırnak bakımı önemli
Bebeklerin elleri kaynamış ılımış su ile ve bebek sabunu ile yıkanıp, silinip kurulanabilir. Bu işlem günde 3-4 defa yapılabilir. Yenidoğan bebeklerde ilk haftalarda bebeklerin tırnakları uzun ve keskin ise bebeğin yüzünün çizilmesine neden olabilir. Bunu önlemek için hem bebeğin ellerine eldiven takmanız hem de tırnakları kesmeniz gerekir. Ufak bebek çıt çıt makasları ile bu işlemi yapabilirsiniz. Eğer bebek çok huzursuz oluyorsa tırnakları uykuda kesilebilir.
Çapaklanmayı ılık su ile temizleyin
İlk aylarda bebeklerin gözlerinde çapaklanma olabilir. Bunun nedeni gözyaşı kanallarının bebeklerde dar olmasıdır. Çapakları temizlemek için temiz ılık su ve pamuk kullanılabilir. Gözlerdeki çapak çok yoğun olursa çocuk hekimine danışılmalıdır. Hekimin tavsiyesine göre göz damlası ve masaj uygulaması yarar sağlar.
Burun ve kulağı temizlerken dikkat
Islatılmış bir parça pamukla veya bezle kulak temizliğini yapabilirsiniz. Pamuklu çubuk kullanmayın, kesinlikle kulak içine bir şey sokmayın, sadece görünen yerleri, dışını ve çevresini temizleyin. Her gün burun delikleri kontrol edilmeli ve pislik görüldüğünde, tıkanıklık olduğunda temizlenmelidir. Çok yumuşak bir mendil ile temizlenmelidir. Burun içine kesinlikle hiçbir şey sokulmamalıdır.
Sık sık altını değiştirin
Bebeklerin altı ilk haftalarda, sık sık değiştirilmelidir. Altları kuru tutulmalıdır. Aksi halde altı ıslak kalan bebeğin cildi çok çabuk zarar görür, bebeğin huzursuz olmasına ve pişik olmasına neden olur. Bebeğin altının her ıslandığında ya da kirlendiğinde değiştirilmesi, ıslak kalmasını önleyen alt bezlerinin kullanılması uygundur. Alt temizleme işleminde kullanılacak tüm malzemeler hazırlandıktan sonra bu işleme başlanmalıdır. Alt temizliği için temiz ılık su kullanılması uygundur.
Bebeğin alt temizliği yapılırken güvenli yerde yapılmasına dikkat edilmeli, düşmesini ve üşümesini önleyecek önlemler alınmalıdır. Alt temizleme işlemi sırasında bebek bir oyuncak ile oyalanırsa huzursuz olmadan bebeğin altı temizlenebilir. Alt temizleme işlemine başlamadan önce, eller çok iyi yıkanmalıdır. Kız bebeklerin temizliğinin önden arkaya doğru yapılması önerilir. Her temizleme işleminden sonra bebeklerin altı, yumuşak bir havlu bez ya da kağıtla kurulanıp koruyucu krem sürülmelidir. Alt temizlemek için bebeklerin bezi açıldığında, özellikle de erkek bebeklerin tuvaletlerini yapabileceğini düşünerek tedbirli olmak gerekir.
Pişik nasıl önlenir
Her bebekte zaman zaman görülebilen ve annelerin en çok dikkat etmesi gereken bir durumdur. Pişik bebeğin altının ıslak veya kirli kalmasından dolayı bacak aralarının ve kalçasının tahriş olmasıdır. Bu durum bebeğe çok rahatsızlık verecektir. Pişikleri önlemek için bezi sık değiştirmeli, bebeğin altını ıslak ve kirli bırakmamak gerekir. Ayrıca koruyucu krem kullanmanız doğru olacaktır. Pişik oluştuğu zaman doktorunuza danışın, bez değişimini daha fazla yapın, pişik kremi kullanın, daha emici ve kaliteli bezler kullanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder